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Western Australian Coding Rule 

0817/05 Bone graft with open reduction and internal fixation (ORIF) of 
fracture 

 

WA Coding Rule 0916/02 Bone graft with ORIF is superseded by ACCD Coding Rule Bone graft 
with open reduction and internal fixation of fracture (Ref No: Q3138) effective 15 September 
2017; (log in to view on the ACCD CLIP portal). 

 

DECISION 

WA Coding Rule 0916/02 Bone graft with ORIF is retired.  

[Effective 15 September 2017, ICD-10-AM/ACHI/ACS 10
th
 Ed.] 
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Western Australian Coding Rule 

0916/02 Bone graft with ORIF 

Q. 

What procedure code should be assigned for a bone graft performed in conjunction with an ORIF? 

A. 

In an open reduction with internal fixation (ORIF), fractured bones are ‘reduced’ into normal 
anatomical position, then internally fixed (with rods, pins, plates, screws, wires etc) to ensure the 
fracture stays reduced and heals in alignment. 
 
A bone graft may be performed in addition to the ORIF. The bone graft itself may or may not be 
held in place with internal fixation. 
 
ACHI bone graft with internal fixation codes, such as 48242-00 [1569] Bone graft with internal 
fixation, not elsewhere classified, should only be assigned when the internal fixation is specifically 
for holding the bone graft in place. 
 
Some examples of procedure code assignment, depending on operation report documentation, 
are: 
 
ORIF code + 48239-00 [1569] Bone graft, not elsewhere classified 
 
or 
 
ORIF code + 48242-00 [1569] Bone graft with internal fixation, not elsewhere classified 
 

DECISION  

ACHI codes for bone graft with internal fixation should only be assigned when the internal 
fixation is specifically for holding the bone graft in place. They should not be assigned 
when a bone graft which is not held in place by internal fixation is performed in the same 
operative episode as an ORIF. 
[Effective 21 September 2016, ICD-10-AM/ACHI/ACS 9

th
 Ed.]  

 


